Olen Olli Ronkainen, medianomi (AMK), kirjoittaja ja sudeettisavolainen. Opiskelen web-ohjelmointia, kehitän nettisivujani ja kirjoitan novelleja. Olen myös tehnyt videotöitä ja valokuvausprojekteja, kirjoittanut lehtikirjoituksia ja esseitä, tuottanut piirroksia ja vektorigrafiikkaa, sekä toiminut tiedottajana.

Olli Rok on taiteilijanimeni, jota käytän teosteni julkaisussa. Ollirok.fi on puolestaan henkilökohtainen sivustoni, portaalini ja sisällöntuotannon ja web-suunnitteluni koekenttä. Julkaisen täällä kirjoituksiani, videoitani ja valokuviani.

Sivuston pohjana ovat kirjoitushetkellä Joomla-sisällönhallintajärjestelmä ja Wright-framework. Muotoilu, grafiikka ja kaikki sisältö ovat omaa tuotostani. Videotyöni löytyvät tämän sivuston lisäksi myös YouTube- ja Vimeo-kanaviltani.

Minuun voi ottaa yhteyttä lähettämällä sähköpostia osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Saan hyvin harvoin yhteydenottoja, joten vastaan yleensä jokaiseen viestiin. Minulle voi lähettää esimerkiksi sivustoa ja sen sisältöä koskevaa palautetta.

Asperger

Tässä tulee paljastus: olen autisminkirjolla. Tarkemmin sanoen olen Asperger eli lievästi autistinen. En ole kuitenkaan sademiehen kaltainen laskentakone tai Sherlock Holmesin kaltainen deduktiivinen nero. Molemmissa hahmoissa on oikeita autistisia piirteitä, kuten poissaoleva olemus ja erityinen mielenkiinnon kohde, mutta he ovat silti fiktiota ja karikatyyrejä.

Sen sijaan olen päältä päin kuin kuka tahansa muukin ihminen. Tervehdin, juttelen, työskentelen ja hyvästelen. Moni sanoo ettei minun uskoisi olevan autistinen.

On kuitenkin tilanteita, joissa autistiset piirteeni tulevat esille. Esimerkiksi työtehtävää vaihtaessani saatan olla niin uppoutunut edelliseen tehtävään, että orientoituminen uuteen työhön voi kestää tunteja tai jopa useita päiviä. Toisaalta, kun olen vihdoin sisäistänyt uuden tehtävän, kykenen keskittymään siihen taukoamatta, kunnes kaikki tavoitteet on täytetty.

Toinen tyypillinen tilanne on ristiriitaisen tiedon vastaanottaminen. Yleensä huomaan helposti jos esimerkiksi suulliset ohjeet ovat ristiriidassa kirjallisten ohjeiden kanssa. Yleensä mainitsen havainnoistani ja kysyn onko niiden korjaaminen aiheellista.

Kolmas tyypillinen tilanne liittyy ympäristöön ja aistiärsykkeisiin. Väenpaljous, koirien haukunta ja epäsiisti ympäristö kuormittavat minua. Ne vaikeuttavat keskittymistäni ja kykyäni löytää tavaroita, joten suosin yleensä hiljaisia ja tyhjiä ympäristöjä. Olen siis luonteeltani eräänlainen funktionalisti.

Harjoitus tekee kuitenkin mestarin, tai ainakin kisällin. Nykypäivään mennessä olen oppinut esimerkiksi nauttimaan Tuskasta ja käyttämään julkista liikennettä vain kohtalaisen hermostuneena.

Jos autisminkirjo ja Asperger kiinnostavat enemmän, käsittelen niitä enemmän sarjassa Assin maailma.

Satanismi

Käsittelen Tulkintoja pimeydestä -sarjassa satanismia, ja koska käsite "satanismi" herättää ihmisissä suuria tunteita ja karkeita ennakkoluuloja, on minun tarpeellista selventää muutama asia.

Ensimmäiseksi, olen maailmankatsomukseltani ateisti ja materialisti ja pidän Saatanaa vain vertauskuvallisena hahmona. Saatanaa on käytetty John Miltonin Kadotetusta paratiisista lähtien vapauden, yksilöllisyyden ja uteliaisuuden vertauskuvana, ja sitä Saatana merkitsee minullekin.

Toiseksi, kunnioitan uskonnonvapautta ja ihmisten erilaisuutta. Jokainen yksilö on vapaa itse valitsemaan mihin uskoo, niin kauan kuin hänen uskonsa ei rajoita muiden uskoa. Lisäksi haluan, että uskonnolliset pyhäköt ja hautapaikat jätetään rauhaan. Älkää siis hyvänen aika polttako enää yhtään kirkkoa tai temppeliä! Ne ovat kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia.

Kolmanneksi, symbolit merkitsevät usein eri ihmisille eri asioita, ja tämä koskee myös Saatanaa. Yhden vapaustaistelija voi olla toisen terroristi, joten ymmärrän kyllä, että Saatana edustaa monelle ihmiselle pahuutta vapauden sijaan. Se ei kuitenkaan tarkoita, että minä kannattaisin pahuutta. Päinvastoin, vastustan pahuutta.